Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΖΟΥΜΕΡΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΟΦΥΛΛΑ

ΥΛΙΚΑ

Φύλλα από ένα μεγάλο μαρούλι, ζεματισμένα
1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα (ψιλοκομμένη)
2 κουταλιές της σούπας άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 λεμόνι χυμό
1 μεγάλο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα:

1 γιαούρτι αραιωμένο με μισό κρασοπότηρο νερό
1 κουταλιά άνηθο (ψιλοκομμένο)
Λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε το πλιγούρι για 1 ώρα σε νερό με το χυμό από το 1 λεμόνι.Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πλιγούρι, το οποίο έχουμε στραγγίξει καλά. Το ροδίζουμε για 5 με 6 λεπτά μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον άνηθο, τη ντομάτα και το αλατοπίπερο.Παίρνουμε φύλλα από το ζεματισμένο μαρούλι και τυλίγουμε στο καθένα από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια.Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα κοντά-;κοντά το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε περίπου ½ φλιτζάνι νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το ½ λεμόνι. Τοποθετούμε 1 πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια για να μην ανοίξουν. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Αραιώνουμε το γιαούρτι με μισό κρασοπότηρο νερό. Προσθέτουμε μία κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο αλάτι. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια ζεστά ή κρύα με τη σάλτσα του γιαουρτιού.


Καλή σας όρεξη!!!

1 σχόλιο: