Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

Πολύ νόστιμη πίτσα για λεπτεπίλεπτους ουρανίσκους.
Συστατικά
Υλικά για τη ζύμη:
• 1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
• Λίγο ελαιόλαδο
• Λίγο αλάτι
• 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό

Υλικά για τη σάλτσα:
• Μια μεγάλη ντομάτα
• Ελαιόλαδο
• Μια σκελίδα σκόρδο
• Μια κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό

Υλικά για τη γέμιση:
• Μοτσαρέλα
• Τυρί ροκφόρ
• 6 φέτες προσούτο







Προετοιμασία της ζύμης:
1. Τοποθετείτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.
2. Προσθέτετε το λάδι και το νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη.
3. Φτιάχνετε με τη ζύμη μια μπάλα, την αλευρώνετε, την βάζετε σε ένα πλαστικό σακουλάκι και την αφήνετε στο ψυγείο για δυο ώρες να φουσκώσει.
Οδηγίες για τη σάλτσα:
1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το λάδι και την ντομάτα ψιλοκομμένη και την αφήνετε να σιγοβράσει ώσπου να πιει όλο το νερό.
2. Όταν βγάλετε τη σάλτσα από τη φωτιά προσθέστε το βασιλικό και το σκόρδο τριμμένο στο λεπτό τρίφτη.
3. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ετοιμασία της πίτσας:
1. Ανοίγετε τη ζύμη με κυκλικές κινήσεις των δυο χεριών σε στρογγυλό σχήμα φροντίζοντας στην περιφέρεια να είναι πιο χοντρή για να μη χυθούν τα υλικά στο ψήσιμο.
2. Τοποθετείτε το φύλο της ζύμης σε ειδικό δισκάκι για πίτσα (διαμέτρου 28 εκ.).
3. Απλώνετε πρώτα τη σάλτσα της ντομάτας, στη συνέχεια βάζετε τη μοτσαρέλα και τέλος σκορπίζετε από πάνω κύβους ροκφόρ.
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα, στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου σας (π.χ. στους 275 βαθμούς ή και παραπάνω) για 10 με 12 λεπτά.
5. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο προσθέτετε από πάνω τις φέτες του προσούτο. Τη συνέχεια την ξέρετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το βασικό που πρέπει να προσέξετε είναι να μη φοβηθείτε τις δυο "ιδιορρυθμίες" της συνταγής, δηλαδή το φούσκωμα της ζύμης στο ψυγείο και τον πολύ δυνατό φούρνο. Σκεφτείτε ότι όλες οι πιτσαρίες έχουν τη ζύμη στο ψυγείο και βέβαια δεν περιμένουν 45 λεπτά για να γίνει μια πίτσα!
Αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης χωρίστε την σε δόσεις και μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο για μια δυο μέρες.
Νομίζω ότι το ιδανικό ταψάκι για την πίτσα είναι αυτό που αποτελείται από ένα λεπτό πλέγμα αλουμινίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου