Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ

ΥΛΙΚΑ
• Υλικά για 4 άτομα
• 3 φιλέτα ψαρονέφρι (αλατισμένα και ελαφρά χαραγμένα κατά μήκος)
• 1 κρεμμύδι (τριμμένο)
• 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (το αφαιρείτε στο σερβίρισμα)
• 6 πορτοκάλια (κρατάτε το χυμό από τα πέντε και κόβετε το άλλο πορτοκάλι σε φέτες με σχήμα μισοφέγγαρου χωρίς την φλούδα)
• 2 κλωναράκια δενδρολίβανo
• 3 φύλλα λουΐζα
• Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο (lime)
• 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα (στην παραλλαγή)
• 2 ακτινίδια σε φέτες (στην παραλλαγή)
• 1 κόφτο κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
• 1 ποτήρι του κρασιού βότκα
• 1 κουταλάκι πάπρικα



Ετοιμασία
1. Τσιγαρίζουμε τα φιλέτα σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και σβήνουμε με την βότκα.
2. Ανάβουμε αμέσως με ένα σπίρτο την βότκα, μόλις σβήσει η φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και τις φέτες πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα γλυκολέμονου.
3. Αφού φύγουν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε την ζάχαρη, την πάπρικα, το δενδρολίβανο, την λουΐζα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
4. Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο για να δέσουμε και να αρωματίσουμε την σάλτσα.
5. Aφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά, να μελώσει το ψαρονέφρι και να μείνει μια παχύρρευστη σάλτσα.
Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Tips: Στην παραλλαγή προσθέτουμε και το βύσσινο με το ακτινίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου