Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Υλικά
• 1/2 κιλό πατάτες
• 4 μέτρια καρότα
• 5 μέτρια κολοκυθάκια
• 1/3 κούπας αρακάς
• 1/4 κουταλάκι κύμινο
• 1/2 κουταλάκι κάρυ
• 1/2 κουταλιά κόλιανδρο
• 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• λάδι για το τηγάνισμα
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ταχίνι
• 1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
• 1/3 κούπας ταχίνι
• 1 1/2 κούπες νερό
• 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Ατομα: Γίνονται 30 κεφτεδάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση
Βράστε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα και στο ίδιο νερό βράστε τα κολοκύθια και τον αρακά. Ανακατέψτε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσετε καλά, κι όταν κρυώσουν λιώστε τα μ' ένα πηρούνι. Προσθέστε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να επιτύχετε ένα μίγμα μάλλον σφιχτό. Βρέχοντας ελαφρά τα χέρια σας, πλάστε κεφτεδάκια, αλευρώστε και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Αφήστε τα να στραγγίσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ζεστά ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα.

Για τη σάλτσα ταχίνι
Λιώστε το σκόρδο με 1/4 κουταλάκι αλάτι σε γουδί και ανακατέψτε το με το ταχίνι. Προσθέστε λίγο - λίγο νερό, ανακατεύοντας, ώσπου η σάλτσα να πάρει την επιθυμητή ρευστότητα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, βάλτε όσο σας αρέσει, δοκιμάστε και προσθέστε όσο ακόμη αλάτι χρειάζεται μαζί με λίγο άσπρο πιπέρι.

Περιχύστε με τη σάλτσα τα κεφτεδάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου