Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΦΑΚΕΣ


4 φρέσκα φιλέτα σολωμού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντρό
Χυμό λεμονιου και πορτοκαλιου

250 γρ. φακές (ή μαυρομάτικα φασόλια)
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
3 πιπεριές (πράσινη, κίτρινη κόκκινη)
Μαιντανό
Ελαιόλαδο
Ξύδι (κατά προτίμηση λευκό)
Αλάτι –Πιπέρι
Κρεμμύδι φρέσκο


Παρασκευή:

Πλένουμε τα φιλέτα σολωμού, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο ρηχό σκεύος. Περιχύνουμε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιου (αν θέλουμε αναμειγνύουμε το χυμό με λίγο συσκευασμένο χυμό, ώστε να μετριαστεί η οξύτητα του εσπεριδοειδούς) έως ότου να σκεπαστούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα να σερβιριστούν, προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Όση ώρα ψήνονται τα φιλέτα, ετοιμάζουμε τις φακές, τις οποίες βράζουμε με ένα ολόκληρο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι προτιμότερο, οι φακές (ή τα μαυρομάτικα φασόλια) να είναι βρασμένα από την προηγούμενη έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Τοποθετούμε τις φακές σε ένα μπωλ και προσθέτουμε, τη βρασμένη πατάτα και τις πιπεριές κομένες σε καρεδάκια, αλλά και το κρεμμύδι και το μαιντανό ψιλοκομένο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λάδι και ξύδι κατά βούληση. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο για λίγο ώστε να «δέσει» το πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου