Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


ΥΛΙΚΑ

3 μελιτζάνες φλάσκες, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τις μελιτζάνες + 2 κουταλιές για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
8 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
300 γρ. γίδινο τυρί με λιγότερα λιπαρά, τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα ή 1½ κουτ. γλυκού ξερός
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Βάζουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε ένα τρυπητό, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον να «ιδρώσουν» και να ξεπικρίσουν. Αυτό βοηθάει επίσης ώστε να μην απορροφούν πολύ λάδι στο μαγείρεμα. Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις απλώνουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ στο ψηλότερο ράφι του φούρνου για 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελάχιστο νερό (2 - 3 κουτ. σούπας), μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις 2 κουταλιές λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη ρίγανη και το θυμάρι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά (στο 3, για τις κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9 και στο 1 για κλίμακα από 1 έως 3) για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να «δέσει» κάπως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός - βασιλικός).
Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 200° C.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα βαθύ ταψί φούρνου μεγέθους 30 x22 εκ. περίπου, βάζουμε μια στρώση από τις ροδέλες μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τυριού. Βάζουμε μία στρώση σάλτσας, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου