Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΦΟΚΑΤΣΙΑ [ΙΤΑΛΙΑ]



ΥΛΙΚΑ
• 5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κουταλιές μαγιά ξερή
• 2 κούπες ζεστό νερό (400C)
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 1/4 κούπας λάδι
• 2 κουταλάκια αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
• 1/4 κούπας λάδι
• 2 μέτρια κρεμμύδια σε φετάκια
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κόκκινη πιπεριά ζουλιέν
• 2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
• 1/2 κουταλάκι ρίγανη
• 10 μαύρες ελιές σε φετάκια
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η φοκάτσια, είναι ιταλικό ψωμί σε στυλ πίτσας. Ψήνεται σε μεγάλο ταψί κι έχει πάχος, όταν ψηθεί, 4 εκ. Εκτός από το λάδι που έχει μέσα η ζύμη, προστίθεται κι άλλο στην επιφάνεια, μαζί με φέτες κρεμμυδιού και μυρωδικά. ΄Αλλοτε πάλι, προστίθενται πιπεριές ζουλιέν, ελιές σε φετάκια και σκόρδο ψιλοκομμένο. Αποτελεί μόνο του, ένα νόστιμο και χορταστικό έδεσμα.

Ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά. Βάλτε το σε λεκάνη κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο, λίγο από τριγύρω ζυμώστε, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Προσθέστε λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί. Σκεπάστε τη ζύμη κι αφήστε τη να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές στο λάδι, να μαραθούν. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε τη 5'. Στρώστε τη σε λαδωμένο ταψί, με διάμετρο 40 εκ. Σκεπάστε τη κι αφήστε τη να φουσκώσει. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πατήστε τη με δύο δάχτυλα, κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε διάφορα σημεία. Απλώστε επάνω τα σοταρισμένα υλικά και πασπαλίστε με το βασιλικό, τη ρίγανη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε το ψωμί στους 2000C, 45' περίπου. Βγάλτε το από το φούρνο και κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου