Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ


ΥΛΙΚΑ(για 6 άτομα)
1 κιλό κρέας κιλότο από μοσχάρι γάλακτος
3 -3½ κιλά κυδώνια
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
1½ ποτήρι του νερού σπορέλαιο
10 κουταλιές της σούπας κονιάκ
300 γρ. κρεμμύδια ξερά
Αλάτι –πιπέρι
1½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Ελάχιστη κανέλλα (και ελάχιστο μοσχοκάρυδο προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε τέταρτα. Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε μικρή κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κυδώνια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν το λάδι τους.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε σε ανοιχτή χύτρα με ένα ποτήρι νερό για ένα περίπου τέταρτο ώστε να μαλακώσουν.
Κόβουμε το κρέας σε κύβους. Όταν τα κρεμμύδια πιούν το νερό τους, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κομμάτια του κρέατος και τα γυρνάμε με μία πιρούνα για να μην κολλήσουν. Όταν εξατμισθεί το ζουμί τους, τα σβήνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να βράσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο γαρύφαλλο και την κανέλλα και 3 ποτήρια νερό και σκεπάζουμε τη χύτρα. Αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά επί μία περίπου ώρα από τη στιγμή που η βαλβίδα σφυρίξει.
Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε τα στραγγισμένα κυδώνια. Αν το νερό του κρέατος δεν είναι αρκετό, προσθέτουμε λίγο. Κλείνουμε ξανά τη χύτρα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει και πάλι σε σιγανή φωτιά δέκα περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.

Σημείωση: Αυτό το φαγητό θα πρέπει να ετοιμάζεται λίγες ώρες πριν σερβιριστεί γιατί έτσι αποκτά καλύτερη γλυκόξινη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου