Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

(*) Σερβίρεται και σαν πρώτο πιάτο

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

4 φρέσκα καλαμάρια ολόκληρα (με τα πλοκάμια τους)

ένα μεγάλο μπολ πράσινη ανάμικτη σαλάτα (μαρούλι, αντίδια, σπανάκι κλπ)

1 κονσέρβα ξέρα φασόλια λευκά

ένα φρέσκο τσίλι

χυμό από δυο λεμόνια

ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένω πολύ καλά τη σαλάτα και τη στεγνώνω στο ειδικό σκεύος.

Πλένουμε και καθαρίζουμε προσεκτικά τα καλαμάρια. Χωρίζουμε το σώμα από τα πλοκάμια. Ανοίγουμε το σώμα του καλαμαριού και με τη μύτη ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού χαράσσουμε γραμμούλες στη σάρκα του για ψηθεί πιο εύκολα και να εισχωρήσουν τα υλικά.

Στραγγίζω τα φασόλια και τα σoτάρω με ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αλάτι, πιπέρι. Σβήνω με λίγο χυμό λεμόνι.

Καίω πολύ καλά μια αντικολητική πλάκα και ρίχνω πάνω τα καλαμάρια πρώτα τα πλοκάμια και ύστερα από μερικά λεπτά και το σώμα τους. Αφήνω να ψηθούν χωρίς λάδι. Αλάτι, πιπέρι. Γυρίζω τακτικά τα κομμάτια.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα : Καθαρίζουμε το τσίλι από τους σπόρους και το ψιλοκόβουμε. Το βάζουμε σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, το χυμό από ένα λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε τη γεύση. Διορθώνουμε αν χρειάζεται.

Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια έτσι όπως είναι ζεστά τα κόβουμε στο ξύλο της κουζίνας σε μικρά κομματάκια- μπουκίτσες.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τη πράσινη σαλάτα, ρίχνω από πάνω τα σοταρισμένα φασόλια, τα καλαμάρια πολύ ζεστά. Ανακατεύω πολύ καλά και γρήγορα. Σερβίρω αμέσως την σαλάτα σε ατομικά πιάτα , περιχύνοντας την με μπόλικη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου