Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
• 1 ½ κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
• ½ κιλό γίγαντες
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
• 2 φλιτζάνια φέτα σε χοντροκομμένα τρίματα
• 2 ντοματάκια κονκασέ
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Λίγη φρυγανιά τριμμένη
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το βράδι μουσκεύουμε τους γίγαντες σε πολύ νερό με λίγη σόδα μαγειρικής (μύτη του κουταλιού).
Την επόμενη μέρα ξεπλένω και τους μισοβράζω περίπου 30 λεπτά και στραγγίζω.
Έχουμε πλύνει το σπανάκι και το έχουμε χοντροκόψει. Πασπαλίζω με λίγο αλάτι και το μαραίνω με τα χέρια να βγάλει τα υγρά του, τότε ρίχνω στο σπανάκι τα μυρωδικά, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ξερά κρεμμύδια, την φέτα και τα ανακατεύω όλα μαζί. (Κρατάω λίγη φέτα για πασπάλισμα).
Σε λαδωμένο ταψί στρώνω τα μισά χορταρικά, ενδιάμεσα γίγαντες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.
Στρώνω τις ντομάτες ψιλοκομμένες, περιχύνω με το λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν θέλω γαρνίρω με λίγη φέτα και πασπαλίζω τη φρυγανιά.
Ψήνω σε αντιστάσεις, τελευταία σχάρα στους 170ο C, για 1 ώρα περίπου, να μείνει με το λάδι του.

TIP

Εάν την ώρα που βράζουμε τα όσπρια ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη, περιορίζουμε το φούσκωμα που μας προκαλούν τα όσπρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου