Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΤΣΟΥΡΕΚΙ (ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ)



ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά αλεύρι δυνατό
• 200 γρ. μαγιά νωπή ή 6 κουταλιές ξερή
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
• 3 1/3 κούπας ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 2 κουταλιές σπορέλαιο
• 1 κουταλιά αλεσμένο μαχλέπι
• 1 κουταλάκι αλεσμένο κακουλέ
• 1 κούπα καυτό γάλα
• 10 αυγά θερμοκρασίας δωματίου
• 1 3/4 κούπας βούτυρο, λιωμένο ζεστό
Ατομα: Γίνονται 8 πλεξίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20'


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά. Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα σε ζεστό υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30'. Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε λίγο μ' ένα κουτάλι. Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε κατόπιν τη μαγιά και δουλέψτε πάλι το μίγμα με τα χέρια. Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, δουλεύοντας το μίγμα με τα χέρια, χωρίς να το ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. ΄Υστερα, παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο, πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την πρώτα με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε τη μέσα σε μια κουβέρτα. Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. Χρειάζονται 1 - 2 1/2 ώρες. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 24 μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε τα σε πλεξίδες. Βάλτε τες δύο - δύο σε ταψάκια του φούρνου, επάνω σε λαδόχαρτο, σκεπάστε τες με βαμβακερές πετσέτες της κουζίνας κι αφήστε τες σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθούν σε όγκο, 30' περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα σε λεπτά φετάκια. Ψήστε τα τσουρέκια δύο - δύο με τη σειρά που τα πλάσατε, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10' και στη συνέχεια, κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήστε για άλλα 10'. Δεν πρέπει να παραψηθούν, γιατί στεγνώνουν. ΄Οταν κρυώσουν, κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες και φυλάξτε τα στην κατάψυξη.

3 σχόλια:

  1. Η συνταγή αυτή δεν είναι της βέφας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΦΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη την συνταγη την κανει χρονια η πεθερα μου αλλα δεν της απορροφα το βουτυρο.δωκιμασα και εγω και το ιδιο.μηπως ξερει κανεις το κολπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή