Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

(*) Μπορούμε με αντικαταστήσουμε τον σολομό με οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ψάρι κατάλληλο για ψητό πχ λαυράκι, λιθρίνι κλπ

ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα

1 μεγάλος σολομός ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να τον καθαρίσει σε δυο φιλέτα και αν θέλουμε να αφαιρέσει και την εξωτερική πέτσα. Προσοχή πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά με το τσιμπιδάκι τα κοκκαλα από τη σάρκα του σολομού).

2 λεμόνια
από ένα ματσάκι : μαϊντανό, άνιθο, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο.
Ελιές Καλαμών μαύρες
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε 5-6 σπαγγάκια κουζίνας και τα απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας, έτσι ώστε να δέσουμε μεταξύ τους τα δυο φιλέτα.

Τοποθετούμε πάνω στα σπαγγάκια το ένα φιλέτο του ψαριού και ρίχνουμε επάνω : φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι, ξύσμα ενός λεμονιού, χοντροκομμένα τα αρωματικά βότανα : άνιθο, μαϊντανό, μαντζουράνα. Σπάμε τις ελιές και τους βγάζουμε το κουκούτσι και στη συνέχεια τις απλώνουμε πάνω στο φιλέτο.

Στο άλλο φιλέτο ρίχνουμε λίγο αλάτάκι, πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού στη συνέχεια το τοποθετούμε πάνω στο φιλέτο με τα αρωματικά. Δένουμε τα σπαγγάκια.

Βάζουμε στο ταψί του φούρνου λαδόκολλα, την λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε πάνω το ψάρι.

Κόβουμε ένα λεμόνι σε λεπτές στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στο ψάρι με τρόπο που να το σκεπάζει όλο, ρίχνουμε και λίγο λαδάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο μαϊντανό.

Ψήνουμε το ψάρι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο .

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Αν το δείπνο είναι φιλικό μπορούμε να σερβίρουμε το ψάρι έτσι όπως με το ταψάκι του και οι καλεσμένοι μας να σερβιρίζονται. Αν το δείπνο είναι «επίσημο» τότε κόβουμε τα σπαγγάκια και σερβίρουμε το ψάρι μας σε μια όμορφη πιατέλα, περιχύνοντάς το με το ζουμάκι του.

Συνοδεύεται με μια πράσινη σάλτσα ....

Σε ένα μπολ ψιλοκοκόβουμε : δυο ματσάκια μαϊντανό, ένα μέντα, ένα βασιλικό, μια χούφτα κάπαρη ψιλοκομμένη, αρκετά ψιλοκομμένα αγουράκια τουρσί .
Σε ένα γουδάκι ρίχνουμε μια σκελίδα ψιλοκομμένη σκόρδου και αλάτι και τα κτυπάμε κάμποσο, προσθέτουμε 3-4 φιλέτα αντσούγας στο λάδι . Κτυπάμε και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα βότανα.

Ρίχνουμε στο μπολ μια κουταλιά μουστάρδα, ελαιόλαδο, ξύδι από άσπρος κρασί, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στη γεύση και διορθώνουμε.

...και πατάτες βραστές με δυόσμο :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου