Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΟΦΡΙΤΟ


ΥΛΙΚΑ(Για 6 άτομα)
1 κιλό μοσχάρι άπαχο νουά ή στρογγυλό
5 κουταλιές αλεύρι
αλάτι
άσπρο πιπέρι τριμμένο
5 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι από λευκό κρασί
½ φλυτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
½ φλυτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες και να τις χτυπήσει, ώστε να λεπτύνουν. Πλύντε τις και σκουπίστε τις με απορροφητικό χαρτί. Αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι και το πιπέρι και αλευρώστε το κρέας καλά και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρετε το κρέας ελαφρά και από τις δύο μεριές. Αφαιρέστε το κρέας και τοποθετήστε το σε σειρές σε μια μέτρια κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρετε το σκόρδο και στη συνέχεια ρίξτε το ξύδι, το κρασί και τον μαϊντανό. Όταν αρχίσουν να βράζουν, ρίξτε το μίγμα πάνω από το κρέας και προσθέστε ζεστό νερό μέχρι μόλις να καλυφθεί το κρέας. Προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μία ώρα. Το σοφρίτο είναι έτοιμο όταν το κρέας λιώνει. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή, γι’ αυτό ανάλογα, αν είναι πάρα πολλή πηχτή προσθέστε λίγο νερό, αν είναι πολλή αραιή αφήστε να βράσει λίγο ακόμη χωρίς το καπάκι.

Tip: -Συνοδεύεται με ρύζι ή όπως λένε και στην Κέρκυρα με μασπατάτα (δηλ. πουρέ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου