Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι (800 γρ. περίπου) αλάτι
200 γρ. κρεμμύδια
300 γρ. ώριμες ντομάτες
60 γρ. φύλλα μάραθου ή άνηθο
1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
4 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε και καθαρίζετε αν χρειάζεται το χταπόδι. Ζεσταίνετε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, πάνω από μέτρια φωτιά. Βάζετε τα πλοκάμια χταποδιού και το θύλακα στο τηγάνι. Το ραντίζετε με λίγο αλάτι και το βράζετε με το δικό του νερό για 15 λεπτά, γυρίζοντάς το μια φορά.
Καθαρίζετε και κόβετε στη μέση τα κρεμμύδια, μετά τα κόβετε κατά μήκος σε φέτες. Πλένετε τον άνηθο ή τον μαϊντανό, τον στραγγίζετε και τον κόβετε σε κομμάτια. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το Ξεπλένετε κάτω από ελαφρά ζεστό νερό και το στραγγίζετε.
Κόβετε τα πλοκάμια από το θύλακα σε μέγεθος μπουκιάς. Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνετε τον ντοματοπελτέ, το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα βάζετε να πάρουν βράση.
Σοποθετείτε τις ντομάτες και το μάραθο στην επιφάνεια, κουνάτε λίγο την κατσαρόλα και τα σκεπάζετε. Σα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Το σερβίρετε ζεστό με φρέσκο, ξεροψημένο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου