Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

TAΡΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ ( 6 ΑΤΟΜΑ )

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
½ κουταλιά τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά τσαγιού αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1 αβγό
1 φλιτζάνι του καφέ νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
πιπέρι
κανέλα
μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 ποτήρια νερού χλιαρό γάλα
1 ποτήρι νερού γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε καλά τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας και ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής, σφιχτή μπάλα. Την απλώνετε σε μια φόρμα για την τάρτα και την ανασηκώνετε γύρω γύρω. Τρυπάτε την ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνετε στους 250ο. Μόλις ροδίσει τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε την γέμιση ως εξής: Σ’ ένα σκεύος ζεσταίνετε ένα ποτήρι νερό και προσθέτετε το λάδι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα πράσα και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά, ανακατεύετε και τ’ αφήνετε να βράσουν. Μόλις μειωθούν τα υγρά, προσθέτετε το κρασί, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Φτιάχνουμε αραιή μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ρίχνετε το χλιαρό γάλα, χωρίς να σταματάτε το ανακάτεμα. Ρίχνετε μέσα και το τριμμένο τυρί.

Αναμειγνύετε τα 2/3 της μπεσαμέλ με τα πράσα και τον κιμά και απλώνετε την γέμιση στην τάρτα. Από πάνω απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου