Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΟΥΝΕΦΕ


ΕΝΑ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ


1/2 κιλού καταϊφι
1 κούπα βούτυρο καθαρισμένο και λιωμένο
1/2 κιλού ανθότυρο
1 1/2 κούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αίγινας ανάλατο και ψημένο

για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιούΕκτέλεσηΕτοιμάστε τη γέμιση. Σ' ένα μπολ λιώστε το ανθότυρο με το πηρούνι κι ανακατέψτε το με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, να γίνει λεία πάστα. Ξάνετε το καταϊφι και βουτώντας τις παλάμες σας στο βούτυρο, τρίψτε το, να βουτυρωθεί πολύ καλά. Στρώστε το μισό βουτυρωμένο καταϊφι σ' ένα ταψί 40 εκ. κι απλώστε επάνω τη γέμιση. Καλύψτε το υπόλοιπο καταϊφι, στρώνοντάς το προσεχτικά, να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια. Ψήστε το γλύκισμα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά το καταϊφι. Βγάλτε το από το φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε τη ζάχαρη με το νερό 5', να δέσει ελαφρά, κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού. Απλώστε τα φιστίκια στην επιφάνεια του γλυκού, περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, πριν το σερβίρετε, συνοδεύοντάς το με παγωτό καϊμάκι. Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.

10 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα!
    Λοιπόν αυτό το γλυκό το έχω ακούσει πολλές φορές, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ όμως!
    Και μόνο που διαβάζω τη συνταγή σου το λιγουρεύομαι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΤΙΚΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντα ηθελα να φτιαξω αυτο το γλυκο!!!!!!!!!!!το εχω δοκιμασει και ειναι υπεεεεροχο!!!!!
    Το κανεις να φαινεται ευκολο στην πραξη.....θα παω δευτερα να παρω τα υλικα και θα προσπαθησω...δε χανω τιποτα!!!
    σε ευχαριστωωωωωωωω ( θα σου πω νεοτερα οταν το φτιαξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σε βρίσκω!!!
    Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ άν και το ξέρω το γλυκάκι...Νομίζω οτι θα μου αρέσει πολύ,θα το δοκιμάσω!!
    Φιλάκια πολλά,καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλό αυτο το γλυκο, εχω δοκιμάση απο μια κυρία , γειτόνισα παλιά, το εφτιαχνε στην γειτονια και μας το μοίραζε. Θα δοκιμάσω να το κάνω οπως το περιγράφης, γιατι ειναι πολυ .. προκλητικό στη φωτογραφία. ευχαριστω που μου το θύμισες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To λατρεύω το κιουνεφέ, αλλά αν το φτιάξω θα φάω το πυρέξ όλο μόνη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα!Το έχω δοκιμάσει μόνο σε πολίτικο εστιατόριο, δεν το έχω φτιάξει ακόμα αλλά αξίζει!Αν έβαζες και μια μπάλα παγωτού δίπλα, μιαμ μιαμ ακόμα περισσότερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή