Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΓΚΟΥΛΑΣ






Η συγκεκριμένη αυτή πάπρικα είναι κατευθείαν από την Ουγγαρία και δίνει στο γκούλας
την καυτερή του γεύση.Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Η σημερινή συνταγή είναι τσεχική και σλοβακική στην προέλευση. Είναι ωστόσο γνωστή και αρεστή σε όλη την κεντρική, δυτική και ανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η συνταγή αυτή ούτε γνωστή είναι, ούτε δημοφιλής. Ως χώρα και ως λαός των υπερβολών, συνηθίζουμε να μένουμε πιστοί στη δική μας κουζίνα, ή να κάνουμε απότομα μεγάλα γαστριμαργικά ταξίδια έως τις γεύσεις της Άπω Ανατολής, παρακάμπτοντας, ή αγνοώντας γευστικές προτάσεις που έρχονται από κάποια σχετικά κοντινή σε μας χώρα.
Σήμερα, λοιπόν, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο παρασκευής του «γκούλας». Πρόκειται για φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πεντανόστιμο. Είναι ελαφρώς πικάντικο, συνεπώς, υπάρχει ενδεχόμενο να μην αρέσει σε μικρά παιδιά ή σε οπαδούς των ανάλαφρων γεύσεων. Αξίζει, πάντως, να δοκιμάσετε να το μαγειρέψετε. Έστω και ως πείραμα, ή απλά, σαν εμπειρία.

- Παίρνουμε ένα μέτριο κομμάτι βοδινό, ή μοσχάρι και το κόβουμε σε μέτριους σε μέγεθος κύβους.
- Κόβουμε επίσης τρία καρότα σε λεπτές ροδέλες.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Προεραιτικά μια πιπεριά κόκκινη.
-- Καθαρίζουμε καλά, πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια, επιπρόσθετα, δέκα μικρές πατάτες. Τα κομμάτια, πρέπει να έχουν το μέγεθος και το σχήμα των πατατών που βάζουμε σε ένα ψητό φούρνου, ή σε ένα μπριάμ.

- Ποτίζουμε με ελαιόλαδο τον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας, ρίχνουμε τους κύβους κρέατος, τους οποίους και ψήνουμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Εννοείται βέβαια, ότι ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, ή, με μία ξύλινη σπάτουλα.
- Στη μέση ακριβώς του προηγούμενου βήματος, του ψησίματος του κρέατος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τσίλι πάουντερ.
- Στο επόμενο βήμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μαζί και περιχύνουμε ένα κουτάκι χυμού V8 που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετς. Το V8 είναι μία νόστιμη και υγιεινή σύνθεση από φυσικούς χυμούς οκτώ λαχανικών που πίνεται και ως αναψυκτικό, όλες τις ώρες της ημέρας.
- Αν θέλουμε να πάρει η συνταγή μας πιο γεμάτη γεύση, έστω και αν η συνταγή γίνεται ελαφρώς πιο βαριά, προσθέτουμε και λίγη κέτσαπ πικάντικη, μαζί με λίγη σως Worcestershire.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μπόλικο νερό, μέχρι να σκεπαστεί όλο το περιεχόμενό της και βράζουμε.
- Το φαγητό μας είναι έτοιμο, όταν τα λαχανικά είναι μαλακά. Αυτό το βλέπουμε, ελέγχοντάς τα με ένα πιρούνι, κατά τη διάρκεια του βρασμού τους και δοκιμάζοντάς τα.

2 σχόλια:

  1. Το έχω φτιάξει μια φορά και μας άρεσε πολύ, αλλά για χειμώνα, την επόμενη θα δοκιμάσω τη δική σου συνταγή γιατί δείχνει πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή