Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΧΟΡΤΟΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ




ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
# 1/2 κιλό αλεύρι

# 1 κουταλάκι αλάτι

# 1/2 κούπα λάδι

# 1 κούπα νερό


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
# 1/2 κιλό σπανάκι

# 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο

# αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

# 300 γρ. μυζήθρα ή μανουρομυζήθρα τριμμένη

# 2 μικρά αυγά ελαφρά χτυπημένα

# 2 κουταλιές λάδι


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
# 1-2 κροκάδια για το άλειμμα

# σουσάμι για το πασπάλισμα

Ατομα: Γίνονται 24 Χορτοκαλίτσουνα

Χρόνος ψησίματος: 40'
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάστε τη ζύμη. Σ' ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίξτε το λάδι και τρίψτε με τα δάχτυλα. Προσθέστε όσο νερό χρειάζεται, να επιτύχετε ζύμη μάλλον σφιχτή, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάστε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να σταθεί 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Πλύντε και καθαρίστε το σπανάκι από τα χοντρά, σκληρά κοτσάνια. Τρίψτε το με το αλάτι και στίψτε το πολύ καλά, να φύγει αρκετό από το νερό του. Ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα υλικά. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. Με κουπ πατ κόψτε τετράγωνα φυλλαράκια με πλευρά 10 εκ. Βάλτε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε τετράγωνου φύλλου και ανασηκώστε τις τέσσερεις γωνίες, επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψετε όλη. Πατήστε με τα δάχτυλά σας τις τέσσερεις άκρες στη βάση, να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν πουγγιά. Αραδιάστε τα χορτοκαλίτσουνα σε λαδωμένο ταψί, αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τα με σουσάμι. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου ή ώσπου να ροδίσουν. Εναλλακτικά, βάλτε λιγότερο σπανάκι και προσθέστε διάφορα χόρτα του αγρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου