Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ ( 6 ΑΤΟΜΑ )

8 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 μέτριες πατάτες βρασμένες
800 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 κιλό ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
6 φύλλα κρούστας
2 κουταλιές σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 φλιτζλανι τσαγιού ζωμό κότας
3 κουταλιά σούπας βούτυρο
αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε κομμάτια το σπανάκι. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Το αλατοπιπερώνετε, το κατεβάζετε από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη.

Κόβετε τις πατάτες σε κύβους. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αλατοπιπερώνετε, τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις κρατάτε στην άκρη.

Κόβετε τα λευκά μανιτάρια σε φετούλες και τα άλλα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώ-σουν χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτετε και το 1 ½ κουταλιά σούπας θυμάρι, το μαϊντανό και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε το μείγμα με τα μανιτάρια και το σπανακι.

Λιώνετε 3 κουταλιές σούπας βούτυρο. Βουτυρώνετε ένα φύλλο, το πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και το τοποθετείτε σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν προς τα έξω. Κάνετε το ίδιο με δύο ακόμα φύλλα. Ρίχνετε. μέσα τις πατάτες σε μια στρώση και πάνω βάζετε το μείγμα που ετοιμάσατε. Βουτυρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα και τα τοποθετείτε πάνω στη γέμιση. Διπλώνετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα γύρω γύρω, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°για20΄ - 25΄, ή μέχρι να ροδίσει.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βράζετε το ζωμό κότας, μέχρι να μειωθεί στο μισό αρχικό όγκο. Προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε τα υλικά καλά. Τη διατηρείτε ζεστή. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή και την περιχύνετε με τη σάλτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου